Ортопедична стоматология

Корони

Корони са необходими в случаите, в които липсва голяма част от зъба или зъбът е с голяма пломба и има опасност от счупване. Това се получава най-често при умъртвени зъби. Короната възстановява правилната форма и повърхност на зъба, подобрява естетиката и дъвкателната функция.

Според материала от който са направени короните биват метални (златни) с пластмасова фасета, металокерамика или чиста керамика. Най-голяма популярност и приложение имат металокерамичните корони, защото са естетични и в същото време здрави. Металната част е изцяло покрита с керамика и не се вижда. За фронта и като отделни корони най-добра естетика се постига с изцяло керамични корони с циркониева основа. Това са най-новите съвременни корони с отлична естетика.

За да се подготви зъбът за корона се налага да бъде изпилен (под упойка). Взема се отпечатък, по който в зъботехническата лаборатория се изработва короната. Върху изпиления зъб се поставя временна корона от композит, изработена веднага в кабинета или от пластмаса изработена в лабораторията. Временната корона запазва изпиленото пънче, помага при хранене, има значение за външния вид. Тя престоява в устата около седмица до окончателното изработване на постоянната корона.

 

Мостове

Мостовете се изработват в случаите на извадени зъби. Те запълват мястото на един или няколко липсващи зъби. Фиксират се неподвижно в устата. С тях се възстановява нарушената дъвкателна функция, подобрява се говора и естетиката. Мостовете според използвания материал биват:
- метални или златни с пластмасова фасета
- металокерамични
- керамични конструкции върху циркониев оксид
- пластмасови - само като временни до фиксиране на постоянния мост
В съвременната стоматология мостове могат да се поставят и върху имплантати от титан.

 

Стъклени опори ZX-27 за неподвижни конструкции

stuklo

Системата стъклени опори ZX-27 е създадена преди 16 години от унгарски зъботехник. Самият той обучава зъботехниците, които получават международно признат сертификат за изработване на специални фиксирани мостови конструкции върху стъклена опора ZX-27.

Системата е уникална, защото елиминира проблема на липсващи собствени опорни зъби. Освен това не е необходима никаква хирургична интервенция. Стъклените опори ZX-27 са произведени от специален материал, който се задържа безпроблемно към лигавицата на челюстта и така замества липсващите собствени опорни зъби. Системата работи успешно в случаи на липсващи задни зъби или заедно с импланти.

Тази система е нова надежда за много пациенти, защото гарантира естетика и фиксирани мостови конструкции, дори в случаи в които се препоръчват само частични снемаеми протези.

 

Естетични инлеи

inlays

Инлеите, подобно на пломбите се вместват в контурите на разрушения зъб. Те се изработват в зъботехническа лабораторията по отпечатък от Вашия зъб и се циментират със специални двойнопомеризиращи цименти. Композитният инлей се изработва максимално близо до цвета на Вашия зъб, увеличава здравината му и възстановява естествената му форма. Може да замените големи стари обтурации от амалгама.

 

Фасети

Поставянето на фасети е начин вашите зъби да изглеждат по-красиви и естествени. Прилагат се в случаи на лошо оцветени, износени и изтрити зъби. Чрез тях могат да се затворят разстояния между зъбите, да направят изкривените и завъртяни зъги да изглеждат прави и равни.
Порцелановите фасети са по-трайни и устойчиви в сравнение с фотополимерните възстановявания.
Подготовката на зъбите за фасети и тяхното залепване се извършва в две посещения. При първото в кабинета се отнема много тънък слой от емайла на зъбите (около 0,5 мм) Взема се отпечатък и се изпраща в зъботехническа лаборатория. Там се изработват фасетите, така че напълно да прилягат към вашите зъби. При второто посещение изработените фасети се залепват чрез специална техника.
Порцелановите фасети на вашите предни зъби ще създадат една красива и блестяща усмивка.

 

Протези

Протезите подобряват дъвкателната функция и говора, възстановяват добрия вид на лицето и самочувствието.
Целите (тотални) протези се изработват при липса на всички зъби в устата, докато частичните протези запълват липсата на извадените зъби и предпазват останалите от разместване.
Имедиантните протези се поставят в същия ден след изваждането на зъбите. Носят се около месец докато зараснат местата на извадените зъби.
Видове протези, които предлагаме:
• протези от акрилна пластмаса - тотални или частични с метални куки или без куки с пелоти за по-добра естетика във фронта;
• найлонови протези (нечупливи) без метални куки;

Зъбите към протезите могат да бъдат и по-естетични т. нар. трислойни зъби на фирма Ivoclar - Лихтенщайн.

 

Бруксизъм и бруксомания - функционално смущение на дъвкателния апарат

bruks

Това за Вас са може би непознати термини и заболявания, макар че ние ги срещаме в практиката доста често.
Какво представляват те и как можем да Ви помогнем?
Бруксизмът или феномен на Кароли представлява парафункция, която се характеризира със стискане и скърцане на зъби.
Бруксомания е парафункция, която се характеризира със стискане на зъбите в статично положение (без движение на долната челюст и без скърцане)
Причините могат да бъдат от общ и локален характер. Локални причини са неудобни пломби, корони, мостове, протези, ортодонтски деформации. Общите причини са на нервнорефлекторна основа - психическо напрежение, страх, рискови професии, професионални затруднения. В други случаи се дължи на дразнене и болки при някои общи заболявания.
Най-честите оплаквания на пациентите са изтръпване и болки в зъбите, болки в дъвкателните мускули и долночелюстната става, особено сутрин след събуждане. В напредналите случаи се прибавя главоболие и общо неразположение.
Лечението започваме с консултация при невролог и специалист по вътрешни болести, за да се въздейства върху първопричините. Локално в нашата практика подменяме неправилно изработените пломби, корони, мостове и деформации. Вземаме отпечатък от зъбните редици за изработване на прозрачна шина от твърд силикон в зъботехническата лаборатория, която се носи обикновено през нощта, а при тежки случаи постоянно. Механизмът на нейното действие се основава на промяна мускулния тонус чрез леко повишаване височината на захапката.